Nykyään kukaan liiketoiminnassa toimiva tuskin voi kokonaan välttyä päätymästä tekemisiin aineettoman omaisuuden ja aineettomien oikeuksien kanssa, koska modernissa tietoyhteiskunnassa monet arvokkaat asiat ovat aineettomia. Aineettomat oikeudet (IPR) ovat tärkeitä liike-elämässä toimiville sekä yrityksille, joiden toiminta perustuu uuteen teknologiaan, persoonalliseen designiin tai haluttuun brändiin. Ensisijaisen tärkeitä ne ovat keksijöille, sillä ne ovat keino parantaa keksintösi menestysmahdollisuuksia. Keksintösi ja siihen liittyvä aineeton omaisuus on hyvä suojata. Ilman suojaamista keksintöä ei voi paljastaa turvallisesti, sen kaupallistamisesta ei voi saada tuottoa tai sen luvatonta käyttöä ei voi estää tai rajoittaa.
Tällä kurssilla tutustut aineettomiin oikeuksiin ja niiden hyödyntämiseen keksintöjen kaupallistamisessa ja liike-elämässä. Tämän kurssin tavoitteena on avata sinulle näkökulmia oman työsi suojaamiseen ja oikeuksiesi hallinnointiin.
IPR University Center on päivittänyt kurssin sisällön kokonaisuudessaan osana yhteistä IPEDU-hanketta yhdessä PRH:n ja Keksintösäätiön kanssa. Sen rakennetta on muokattu ja sinne on tullut uusia osioita, jotka käsittelevät muun muassa tekoälyä.
Kurssille pääsette suoraan osoitteesta: https://ipr.mrooms.net/course/view.php?id=89
tai kotisivuilta osoitteesta www.ipruc.fi ja oikeasta yläkulmasta löydätte painikkeen IPRonline.
Lisätietoa kurssista: https://ipruc.fi/tulevaisuuden-keksijat-ja-ipr/
PRH tiedottaa
Hyödyllisyysmalliblogista löydät mielenkiintoisia tarinoita hyödyllisyysmalleista ja hakijoista niiden takana. Blogiin kirjoittavat alan ammattilaiset, joilla on kerrottavanaan värikkäitä kertomuksia hyödyllisyysmallin 30-vuotisen matkan varrelta.
Julkaisemme hyödyllisyysmalliaiheisia blogikirjoituksia vuoden 2022 aikana. Ensimmäisenä on vuorossa historian ensimmäisen suomalaisen hyödyllisyysmallin numero 1 tarina.
Tietoa hyödyllisyysmalleista
Hyödyllisyysmalli on rekisteröity yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön eli tuotteen valmistukseen, myyntiin, käyttöön tai maahantuontiin. Hyödyllisyysmallia voi hakea keksintöön, joka on uusi, eroaa selvästi aikaisemmin tunnetuiksi tulleista keksinnöistä sekä on teollisesti käyttökelpoinen. Hyödyllisyysmalli on tarkoitettu tuote- tai laitekeksinnöille, sitä ei voi saada menetelmä- tai käyttökeksinnölle toisin kuin patenttia.
Lisää tietoa hyödyllisyysmalleista ja hyödyllisyysmalliblogista löydät täältä.