Ideakymi-Kymenlaakson ideakilpailu 15.9.-15.11.2020

Kymenlaaksossa asuville tai opiskeleville henkilöille

Em. Alueella sijaitseville yrityksille tai yhteisöille

Keksintösarja, liikeideasarja, ideasarja

Palkkinnot jaetaan innovaatioseminaarissa 8.12.2020

Keksintösarja 3.000 €

Liikeidesarja 3.000 €

Ideasarja 3x 300 €

Arviointiraati päättää palkintojen jaosta

Tekijänoikeudet ovat ehdotuksen jättäneen omaisuutta

Tietosuoja turvataan, arviointiraadilla salassapitosopimus

Kilpailun järjestäjä: Kymenlaakson innovaatioverkosto

IDEAKYMI 2020-2021 kilpailun yhteenveto

Kilpailuehdotuksia tuli yhteensä 94 kpl

Keksintösarja 33, liikeideasarja 24 ja ideasarja 37

Osallistujia oli yhteensä 76 kpl

- 5 kpl yrityksiä

- 71 kpl yksityisiä henkilöitä

Nuorin osallistuja 19 vuotias ja vanhin 93 vuotias

Suurin osa ehdotuksista tuli 30-79 -vuotiailta

Suurin ehdotuksia lähettänyt ikäryhmä oli 50-59 vuotiaat

Osallistuneista oli naisia 22 kpl (29%) ja miehiä 54 kpl (71%)

Innovaatioverkoston Ideakymi-kilpailu yllätti järjestäjät

Tiedote 18.1.2021

Kilpailun arviointiraadilla oli haastava tehtävä löytää voittajat keksintö-, liikeidea- ja ideasarjoista Kymenlaakson innovaatioverkoston Ideakymikilpailussa, joka viime syksynä järjestettiin ensi kertaa. Voittajat palkittiin 18.1.2021. Kilpailu kolmesta ensimmäisestä sijasta kussakin sarjassa oli tiukka ja raati olisi mielellään palkinnut useamman. Arviointiraati oli päätöksissään yksimielinen. Ideakymi-kilpailun sarjoina olivat keksinnöt, liikeideat ja ideat.

Ideakymin arviointiraati vasemmalta: Hannu Lehtinen, Markku Merovuo, Asko Jaakkola, Ari Utriainen, Leena Kaivola, Markku saari, Jukka Antila (Kuvasta puuttuu Marja Holopainen Kuva: Janne Torikka

Ideakymin arviointiraati vasemmalta: Hannu Lehtinen, Markku Merovuo, Asko Jaakkola, Ari Utriainen, Leena Kaivola, Markku saari, Jukka Antila (Kuvasta puuttuu Marja Holopainen Kuva: Janne Torikka

Keksintösarjan ja liikeideasarjan voittajat

Keksintösarjan voittaja Jouni Jokivirran Tarkastuskamera voimalaitosympäristöön –ehdotuksessa näkyi kansainvälisen osaajan insinööritaito ja visiot. Haasteellisissa tehtävissä Saksassa saatu kokemus hyödynnetään nyt Suomessa.

”Viime keväänä koronan myötä tuli motivaatio tutkia ratkaisuja voimalaitosten tarkastuksiin, kukaan ei tuolloin tiennyt millaiset viruksen vaikutukset voisivat olla. Kehitin tarjoamaani palveluun tuotetta, joka ohittaisi koronan rajoitteet. Olen laittanut merkittävästi resursseja tähän kehitystyöhön, kesällä rakensin prototyypin ja syksyllä oli patenttihakemus lähes valmis. Tämä palkinto mahdollistaa sen, että nyt voin hakea patenttia. Olen todella kiitollinen tästä”, sanoo yrittäjä Jouni Jokivirta. Hänellä on Anjalassa kolme vuotta toiminut startup-yritys, Pyrovisio Oy.

Liikeideasarjan voittaja Juho Revon Laawu –pienimuotoinen majoitusratkaisu, jossa on makuutilaa kahdelle. Xamkissa opiskeleva Repo on hyödyntänyt hankkeessaan oppilaitoksensa tietotaidon lisäksi myös asiantuntija-apua aikuiskoulutuskeskus Taitajalta. Laawua on jo testattu Haminan Pitkienhiekkojen leirintäalueella.

Ideasarjassa kolme kannustuspalkintoa

Kannustuspalkinnot saivat seuraavat ehdotukset:

Maalin käsittelyyn liittyvä maalipumppu, jonka ovat suunnitelleet Aikuiskoulutus Taitajassa opiskelevat Juho ja Joe Starck.

Kuusankosken ohijuoksutuskanavaan sijoittuva Jarkko Mikkolan suunnittelema tehtaan aalto, surf-aalto.

Päivi Asikaisen tilkkutyöt kierrätetyistä tavaroista, eli lähes täysin kierrätetystä materiaalista valmistetut tuotteet.

Kunniamaininnat myönnettiin kuudelle henkilölle:

Arto Tolsa, kattotyötaso

Annika Salmi, Cirke, kestävän kehityksen asuste

Pertti Ikonen, matonpesulaitteen harjauslaite

Kristiina Saijala/Krimako Oy:N Autohof Kotka

Roman Denisov/Tpoint Oy: päivittäinen kirjanpitoratkaisu

Anonyymi: varmatoiminen tasoristeys

Voittajille Keksintösäätiön INNOSUOMI -palkinnot

Ideakilpailu on Keksintösäätiön pilotti, joka halutaan levittää kaikkiin Suomen maakuntiin. Keksintösäätiön Ideakymi-kilpailuun myöntämät INNOSUOMI-rahapalkinnot lähetetään koronasta johtuen suoraan palkittujen pankkitileille. Keksintösarjan ja Liikeideasarjan voittajat saavat 3 000 euroa jokainen ja Ideasarjan voittajat kukin 300 euroa.

Kunniakirjat jaetaan kaikille myöhemmin järjestettävässä seminaarissa ja kunniakirjat tulee jakamaan Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Talvela.

”Kymenlaakson kilpailu tuotti runsaan määrän innovaatioideoita ja keksintöaihioita, joita toivomme niiden ehdottajien kehittävän edelleen kohti kannattavaa ja mielenkiintoista, uutta bisnestä. Kiitos kaikille osallistujille ja tekijöille hyvästä yhteistyöstä sekä arvokkaasta panoksestanne innovaatiotoiminnan, keksinnöllisyyden ja uuden yritystoiminnan edistämisessä!”, Talvela sanoo.

Kilpailun järjestelyistä ja toteutuksesta on vastannut syksyllä 2020 perustettu Kymenlaakson Innovaatioverkosto, jossa ovat mukana maakunnan keskeiset innovaatioita ja keksintöjä edistävät toimijat.

Arviointiraatiin kuuluivat puheenjohtajana Markku Merovuo Keksintösäätiöstä ja jäseninä Markku Saari Kymen Innovaatioyhdistyksestä, Asko Jaakkola Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Jukka Antila Kouvola Innovation Oy:atä, Marja Holopainen Cursor Oy:stä, Leena Kaivola Aikuiskoulutus Taitajasta, Ari Utriainen Xamkista ja Hannu Lehtinen Kymen Yrittäjät ry:stä.

Kymenlaakson innovaatioverkostoon kuuluvat toimijat: Cursor, Kouvola Innovation, Kaakkois-Suomen Ely-keskus ja TE-toimisto, Xamk, Taitaja, Ekami, Ksao, Kymen Yrittäjät, Kymen Innovaatioyhdistys ja Keksintösäätiö.

Lisätietoja: Markku Merovuo, Keksintösäätiö ry, Ideakymi-arviointiraadin puheenjohtaja, p. 044 333 1891

Ideakymi-kilpailu kiinnosti keksijöitä – uusia ideoita saatiin runsaasti

Tänä syksynä järjestetyn Ideakymi -kilpailun tarkoituksena on ollut rohkaista innovatiivisuuteen ja luovuuteen etsimällä, löytämällä ja palkitsemalla innovaatioita, keksintöjä tai ideoita, joilla voidaan nähdä olevan kaupallista potentiaalia. Kymenlaakson Innovaatioverkoston järjestämään ideakilpailuun saatiin kaikkiaan 94 ehdotusta. osallistujia oli kaikkiaan 76, joista viisi yritystä ja 71 yksityistä henkilöä. Ideakilpailuun osallistui myös viisi opiskelijaa.

”Nuorin osallistuja on 19-vuotias ja vanhin 93-vuotias. Osallistujista noin kolmannen on naisia ja suurin ikäryhmä on 50-59-vuotiaat”, yritysneuvoja Jukka Antila summaa kilpailuun osallistuneiden taustoja.

Innovaatioverkoston toimijoista koostuva arviointiraati on perehtynyt huolella ehdotuksiin ja tekee valinnat palkittavista joulukuun alussa. Voittajat palkitaan Keksintösäätiön Inno-Suomi –palkinnoilla Liikeideasarjassa, Keksintösarjassa ja Ideasarjassa.

”Kilpailuun saatiin paljon erinomaisen laadukkaita ehdotuksia. Olemme oikein tyytyväisiä siitä, että kilpailumme sai näin hyvän vastaanoton”, iloitsee kilpailun arviointiraadin puheenjohtaja Markku Merovuo.

”Nyt jos koskaan on tärkeää, että saadaan uusia ideoita vietyä eteenpäin ja mahdollisesti myös uutta liiketoimintaa syntymään. Hienoa, että kilpailuun saatiin näin paljon hyviä ideoita”, iloitsee myös yrityspalvelujohtaja Tiina Paavola Cursorista.

Kymenlaakson innovaatioverkosto on Suomen ensimmäinen laatuaan, joten Keksintösäätiö on halunnut olla aktiivisesti kilpailua ja yhteistyötä tukemassa.

”Tavoitteenamme on kokeilla verkostomallia myös muissa Suomen maakunnissa ja kehittää verkosto jatkuvaan, järjestelmälliseen ja sopimuspohjaiseen yhteistyöhön uusien innovaatioiden synnyttämiseksi”, Markku Merovuo sanoo.

Lisätietoa: Markku Merovuo, Keksintösäätiö sr, Ideakymi -arviointiraadin puheenjohtaja, p. 044 333 1891 Jukka Antila, yritysneuvoja, Kouvola Innovation Oy, p. 020 615 6365

Lisätietoa kilpailusta, arviointiraati, säännöt: https://kinno.fi/ideakymi/

Viikko aikaa osallistua Ideakymi-kilpailuun

Tiedote 9.11.2020

Ideakymi-kilpailuun on tähän mennessä lähetetty 34 ideaa. Ideakilpailuun voi osallistua 15.11.2020 mennessä.

”Hienoa, että kilpailuumme on jo saatu hyvä joukko osallistujia. Lisääkin vielä toivomme osallistujia, sillä nyt jos koskaan tarvitaan uusia ideoita ja keksintöjä, jotta koronapandemian jälkeinen Suomi ja sen maakunnat saadaan nousuun", kannustaa Markku Merovuo, Kymen Innovaatioyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Kuva: Minna Niukkanen

Kuva: Minna Niukkanen "Keksijä-Markut"

Merovuon mukaan kyse ei ole pelkästään kilpailusta vaan myös siitä, että osallistumalla kilpailuun voi varmistua siitä, että Kymenlaakson innovaatioverkosto analysoi huolella kilpailuun tulleet ideat ja tekee kaiken voitavansa idean kaupallistamiseksi jos sillä on siihen edellytyksiä. Joten osallistumalla voittaa joka tapauksessa!

Kilpailun voittajat julkistetaan ja palkintojen jako suoritetaan joulukuussa 2020 pidettävässä Kymenlaakson Innovaatioseminaarissa. Voittajat palkitaan InnoSuomi –palkinnoilla, Keksintösarjan voittaja saa 3000 euroa ja Liikeideasarjan voittaja 3000 euroa. Lisäksi palkitaan erityisesti opiskelijoille suunnatussa Ideasarjassa kolme 300 euron suuruista palkintoa.

”Keksintösäätiön myötävaikutuksella Kymenlaakso on Ideakymi-kilpailullaan pilottimaakunta. Kehitämmme ideakilpailun avulla myös mallia muille Suomen maakunnille innovaatiotoiminnan edistämiseksi”, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Saari.

Innovaatiotoimintaa kehitetään maakunnan eri toimijoiden vahvalla yhteistyöllä, Kymenlaakson innovaatioverkostona, jonka keskeisinä tehtävinä on edistää ja kehittää innovaatiotoimintaa, tarjota innovaatiopalveluja, järjestää ideakilpailuja ja innovaatioseminaareja sekä välittää innovaatiorahoitusta ja -koulutusta. Verkostoon kuuluu 11 organisaatiota: kehittämisyhtiöt Cursor Oy ja Kouvola Innovation Oy, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto, Kaakkois-Suomen ammatti-korkeakoulu XAMK, Aikuiskoulutus Taitaja, Kotkan-Haminan seudun koulutus-kuntayhtymä Ekami, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kymen Innovaatioyhdistys ry, Kymen Yrittäjät ry ja Keksintösäätiö.

Lisätietoa ja osallistumislomake löytyvät täältä: kinno.fi/ideakymi

Lisätietoja kilpailusta: Kymen Innovaatioyhdistys ry, www.kymeninno.fi, sähköposti info@kymeninno.fi

Puheenjohtaja Markku Merovuo, Kotka, Puh. +358 44 333 1891, markku.merovuo@gmail.com

Varapuheenjohtaja Markku Saari, Kouvola, markku.saari@kymp.net, Puh. +358 400 551 548