20. Sep, 2022

5. syys, 2020 KEKSIJÖIDEN JA INNOVAATTOREIDEN MOTIIVIT

Vuoden 2020 alusta käynnistetty blogi seuraa innovaatiotoiminnan edistymistä Kymenlaaksossa. Blogia kirjoittavat vuoron perään Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja Markku Merovuo Kotkasta ja varapuheenjohtaja Markku Saari Kouvolasta.

Pohdimme taannoin yhdistyksessämme ihmisten motivaatioita ideoida ja keksiä uusia asioita sekä ratkaisuja. Taustaksi totesimme, että jokaisella meistä on synnynnäinen kyky ideoida ja kehittää luovasti uusia asioita ja ongelmaratkaisuja. Toisilla on vain enemmän halua ja energiaa työstää niitä ja laittaa käytäntöön sekä itsensä että muiden hyödyksi. Saimme nopeasti aikaan muutaman mielenkiintoisen esimerkin erilaisista motivaatioista, joiden keskinäistä yleisyyttä emme tietenkään osanneet arvioida. Ehkä joitakin tutkimuksia asiasta löytyy?

Huvin vuoksi keksijät

Totesimme, että luultavasti jokainen meistä tunnistaa tuttavapiiristään tyyppejä, joiden kotoa ja verstaasta löytyy mitä merkillisimpiä härpäkkeitä ja ratkaisuja, joilla ei selvästikään ole tavoiteltu kaupallista menestystä eikä julkisuutta. Usein ne ovat pieniä oivalluksia omaksi iloksi. Valitettavan usein ne jäävät hyödyntämättä laajemmin. Päättelimme, että Spede Pasanen oli yksi sellainen ihminen, joka yksikertaisesti ei voinut elää ilman jatkuvaa kehittämisvimmaa suunnilleen joka asiassa. Positiivisesta ja ennakkoluulottomasta asenteesta sekä hyvästä itsetunnosta uudistusten toteuttamismahdollisuuksia kohtaan lienee kysymys näiden ihmisten kohdalla. Spede sen todisti kaikille suomalaisille.

Oman työnsä helpottajat

Luultavasti kaikkein yleisin kehittämismotivaatio löytyy ihmisiltä, jotka ovat kyllästyneet omien arkirutiiniensa tai työelämänsä ärsyttäviin kipukohtiin. Joka päivä he miettivät vähintään alitajuisesti, miten tuon homman saisi tehdyksi vähemmällä vaivalla tai yksinkertaisemmin. Jonakin päivänä ”lamppu” syttyy! Hyvästä esimerkistä käy astiankuivauskaappi, mikä on nerokas suomalainen keksintö. Sen kehitti Työtehoseuran kotitalousosaston päällikkö Maiju Gebhard 1940-luvun puolivälissä. Enso-Gutzeit Oy alkoi valmistaa vuonna 1948 kuivauskaappeja teollisesti.

Ammattimaiset sarjakeksijät

Suomen Keksijäin Keskusliitto KEKE ry:n puitteissa on kehitteillä toimintamuoto, minkä puitteissa markkinoidaan keksijöitä yrityksille ongelmanratkaisijoiksi laadittujen pelisääntöjen mukaisesti. Liiton ylläpitämässä tilauskeksijärekisterissä on ilmoittautuneina yli 70 keksijää.

Keksintöjen, innovaatioiden sekä toteuttamiskelpoisten ideoiden ammattimaisia ”sarjakeksijöitäkin” Suomesta löytyy. Näillä ihmisillä uusien ratkaisujen ja keksintöjen tuottaminen on siinä määrin verissä, että niistä on muodostunut heille pysyvä elinkeino. Näistä lähellä oleva esimerkki on Nastolassa työskentelevä Raimo Kaukinen. Hän on elättänyt itsensä jo 40 vuoden ajan innovaatioillaan ja patenteillaan. Raimo työskentelee yksin innovaatioita tihkuvassa pajassaan. Tarvittaessa tuttujen sparraajien avulla toteutetaan yritysten toimeksiantoja, jotka keskittyvät yleensä teknisten tuotantoprosessien kehittämiseen. Raimo Kaukinen on myös suosittu innostaja ja puhuja, joka esitteli keksintöjään viime syksynä Kuusankosken Patoklubilla järjeste-tyssä innovaatiotapahtumassa.

Innovaatioiden lokalisoijat

Tyypillinen lokalisointi-innovaattori löytyy helposti esimerkiksi ravintola-alalta. Ulkomaanmatkalla suomalainen kokki kokee uudenlaisen makuelämyksen matkallaan. Kotiin päästyään hän päättää kehittää ”samanlaisen”, mutta käyttääkin luovasti kotimaisia ja samantyyppisiä raaka-aineita tuottaen tällä tavalla uuden annostuotteen ravintolaansa. Jonkun mielestä tällainen innovointi on tuomittavaa plagiointia, mutta mitä väliä sillä on, jos kyseinen alkuperäinen tuote ei ole patenteilla tai muilla sopimuksilla suojattu ja siten vapaasti edelleen kaikkien kehitettävissä.

CV-mainintaa haluavat

Yllättävä, vaan ei vielä kovinkaan yleinen motivaatio opiskelijoilla ja nuorilla työnhakijoilla on halu saada ansioluetteloonsa maininta osallistumisesta johonkin innovaatioprosessiin. Työnantajat pääsääntöisesti arvostavat ja suosivat sellaista työnhakijaa, jonka CV:stä löytyy merkintä innovaa-tioihin ja/tai keksintöihin liittyvästä harrastuksesta. Joskus nimenomaan se avaa työnhakijalle sellaisen työpaikan, mitä hän ei olisi koskaan uskonut saavansa.

Kymenlaakso aikoo yllättää

Kymenlaakson Innovaatioyhdistyksen aloitteesta viime syksynä perustettu Kymenlaakson Innovaatioverkosto aloittaa kuluvan syyskuun aikana mielenkiintoisen yhteisoperaation maakuntamme alueella uusien ideoiden ja niiden takana olevien innovaattoreiden sekä keksijöiden löytämiseksi ja palkittavaksi. Seuratkaapa alueellisesti mediaa. Parin viikon päästä alkaa tapahtua.

Ylläesiteltyjen esimerkkien lisäksi löytyy varmasti monta muutakin motivaatiota keksiä uusia asioita: ratkaisuja, liiketoimintaideoita, patentoitavia keksintöjä tai muuten vain yleisesti hyödynnettäviä ja yhteiskunnallisesti arvokkaita toimintaideoita.

Markku Saari

Kymen Innovaatioyhdistyksen varapuheenjohtaja